top of page
 • Skribentens bildLinda Granberg

Uppdaterat: 8 okt. 2023

Jag har nyligen förbeställt de nya Ray-Ban Meta smartglasögonen, och jag kan inte låta bli att tänka på hur dessa kommer att förändra spelplanen inom wearable-teknologi. Låt oss dyka djupt in i varför dessa glasögon är så banbrytande och hur de kan påverka olika grupper av människor, från små och medelstora företagare till influencers och privatpersoner.


Meta Ray-ban glasögon

Teknologiska Framsteg

Dessa smartglasögon är resultatet av ett samarbete mellan Meta och EssilorLuxottica, och de har verkligen tänkt på allt. Förbättrad ljudkvalitet, en ultrabred 12 MP-kamera, och en helt ny Qualcomm Snapdragon AR1 Gen1-plattform som driver allt. Dessutom är de lättare, mer bekväma och kommer i över 150 olika anpassade ram- och linskombinationer.


För Små och Medelstora Företagare

Om du är en företagare som letar efter nya sätt att engagera din målgrupp, kan dessa glasögon vara en ovärderlig resurs. Tänk dig möjligheten att livestreama en dag på kontoret, en produktlansering eller till och med en kundcase direkt till dina sociala mediekanaler. Detta kan inte bara öka din synlighet utan också bygga ett starkare band mellan dig och dina kunder eller klienter.


För Influencers

För influencers öppnar dessa glasögon upp en helt ny värld av innehållsskapande. Inte bara kan du enkelt dokumentera ditt liv, men du kan också interagera med dina följare på ett mer organiskt sätt. Tack vare den inbyggda Meta AI kan du styra dina glasögon med röstkommandon, vilket gör det enklare än någonsin att skapa engagerande innehåll.


Meta Ray-ban glasögon

För Privatpersoner

För den genomsnittliga användaren erbjuder dessa smartglasögon en unik möjlighet att dokumentera livets små och stora ögonblick utan att behöva ta fram en telefon. Detta gör att du kan vara mer närvarande i nuet, vilket är ovärderligt.


Framtidens Möjligheter

Det mest spännande med dessa glasögon är de dörrar de öppnar för framtiden. Vi talar om en helt ny era av augmented reality, där gränsen mellan den digitala och fysiska världen blir allt mer suddig. Detta kan ha enormt stor påverkan på inte bara för hur vi konsumerar innehåll, men också för hur vi interagerar med världen omkring oss.


Meta Ray-ban glasögon

Någ0t för dig?

Ray-Ban Metas smartglasögon är mer än bara en cool grej; de är en indikation på vart teknologin är på väg, och de har potentialen att påverka oss alla på olika sätt. Oavsett om du är en företagare som vill ta din marknadsföring till nästa nivå, en influencer som söker nya sätt att engagera dig med din publik, eller en privatperson som bara vill fånga livets ögonblick, finns det något här för dig.


Meta Ray-ban glasögon

Vad är dina tankar om dessa smarta? Skulle du investera i dem? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

 • Skribentens bildLinda Granberg

Hej företagare! 👋 Tycker du också att det där med att stå framför kameran och skapa innehåll för dina sociala medier känns jobbigt och obekvämt? Vill du också bli mer bekväm framför kameran? Jag förstår hur du känner dig MEN här är grejen: Det behöver inte vara så komplicerat. I den här bloggposten ska vi dyka ner i några konkreta tips som kommer att göra dig till en riktig naturbegåvning framför kameran. Så häng med!


bli mer bekväm framför kameran

Varför är det viktigt att vara bekväm framför kameran?

Varför är det ens viktigt att vara bekväm framför kameran? Jo, i en digitaliserad värld där allt fler söker information och inspiration online, är video ett fantastiskt sätt att nå ut till din målgrupp. Det är som att bjuda in dem till ditt vardagsrum. Det skapar en personlig koppling och gör att ditt budskap verkligen går hem. När du känner dig bekväm kan du slappna av och verkligen visa ditt rätta jag.


Som egenföretagare är vi ofta ensamma eller få i våra företag och vi måste själv axla rollen som säljare. Detta kan dock kännas överväldigande om man inte är van att synas på nätet men det finns många goda anledningar att öva på detta.


5 goda anledningar att skapa videos som företagare

 1. Personlig koppling: När du visar upp dig själv och ditt företag på ett personligt sätt, skapar du en starkare relation till dina kunder. Det blir lättare att bygga förtroende och lojalitet.

 2. Ökad synlighet: Videoinnehåll har en tendens att engagera mer än text och bilder. Detta kan leda till högre räckvidd och fler interaktioner på dina sociala medier, vilket i sin tur kan öka din försäljning och kundbas.

 3. Tydligare budskap: Genom att använda video kan du förmedla ditt budskap på ett mer nyanserat och tydligt sätt. Det blir enklare att förklara komplexa koncept eller visa upp produkter och tjänster i detalj.

 4. Konkurrensfördel: Många företagare är fortfarande tveksamma till att använda video, vilket ger dig en möjlighet att sticka ut från mängden. Det kan vara det som särskiljer dig från dina konkurrenter.

 5. Flexibilitet: Videoinnehåll kan användas på flera olika plattformar och i olika format. Det kan vara allt från en snabb Instagram story till en längre YouTube-video. Det ger dig stor flexibilitet i din marknadsföring.


bli mer bekväm framför kameran

Förberedelser och tekniker för att bli mer bekväm framför kameran

Okej, nu när vi har klargjort varför det är viktigt, låt oss prata lite om förberedelser. Du behöver inte den senaste och dyraste kameran, till och med en halvbra smartphone kan göra underverk. Och gällande bakgrunden, håll det enkelt. En neutral vägg eller en enkel inredning fungerar fint. När det kommer till att faktiskt slappna av framför kameran, är andningstekniker och kroppsspråk dina bästa vänner. Ta djupa andetag och sträck på dig. Jag tycker även att man har en förmåga att se lite sur ut på video om man håller ett neutralt uttryck så le gärna när du filmar dig själv. Det kan kännas onaturligt men ser väldigt fint ut!


 1. Förberedelse är nyckeln: Innan du ställer dig framför kameran, ta några minuter att gå igenom vad du ska säga eller göra. Detta minskar nervositeten och gör att du känner dig mer säker.

 2. Öva, öva, öva: Ju mer du övar, desto mer naturlig kommer du att känna dig. Börja med att filma dig själv i en trygg miljö, titta på inspelningen och filma tills du känner dig nöjd eller åtminstonde kan acceptera videon. Ingen kommer älska att se sig själv på film i början men man vänjer sig!

 3. Var dig själv: Försök inte att vara någon du inte är. Människor uppskattar äkthet, och det kommer att märkas om du inte är bekväm med den persona du försöker framställa.

 4. Ta djupa andetag: Om du känner dig nervös, ta några djupa andetag innan du börjar. Det hjälper dig att slappna av och fokusera bättre.

 5. Tänk på din målgrupp: Istället för att fokusera på dig själv, tänk på de personer som kommer att se din video. Vad vill du att de ska ta med sig? Detta skiftar fokus från din egen nervositet och gör att du känner dig mer målmedveten.


bli mer bekväm framför kameran

Planering av innehåll och övning

Innan du trycker på inspelningsknappen, ha en plan. Vet vad du vill säga och hur du vill säga det. Ett litet manus eller några stödord kan vara guld värda. Och kom ihåg, övning ger färdighet. Ju mer du gör det, desto mer naturlig och bekväm kommer du att känna dig.


Jag skriver ofta ner vad jag ska säga i videon och sedan filmar jag. Ibland flera gånger. Jag klipper bort pauser och felsägningar. Det går snabbt och enkelt med smarta mobilappar, mer om vilka jag använder kommer i ett eget blogginlägg inom kort så håll utkik!


 • Innan du sätter igång med att filma, ta dig tid att göra en ordentlig research. Vad är det din målgrupp vill se? Vilka ämnen är aktuella och relevanta för dem? Detta hjälper dig att skapa innehåll som faktiskt engagerar.

 • Skriv ett manus där du klargör vad du ska säga och i vilken ordning. Infoga nyckelord och fraser som är viktiga för ditt ämne och din målgrupp.


Kort och gott, var dig själv!

Slutligen, och det här är kanske det viktigaste av allt: Var dig själv. Du och din personlighet är dina största tillgångar. När du är dig själv, kommer du inte bara att känna dig mer bekväm, men du kommer också att skapa en äkta koppling med din publik.


Stort lycka till och håll utkik efter fler tips och trix för hur du marknadsför ditt företag på sociala medier och webb! På Instagram delar jag med mig av praktiska tips och trix flera gånger per vecka så börja följa mig redan nu så du inte missar något.


Fler tips och trix för dig som är företagare och vill marknadsföra ditt företag:


Hej företagare! Tack för senast och så roligt att du hittat hit! Här har jag förberett en guide med mina absolut bästa länkar för dig som vill komma igång med din digitala närvaro för företaget. TIPS - jag delar även med mig av tips och trix på mina sociala medier varje vecka, börja följa redan nu så du inte missar något! Du hittar min Instagram här Dessutom kan du anmäla dig för mitt nyhetsbrev med smarta marknadsföringstips och råd för dig som är företagare, det gör du på startsidan av min hemsida


Men nu sätter vi igång med de länkar jag utlovat! Först ut kommer några tips om hur man skapar en Facebooksida för sitt företag. Vad ska man tänka på och hur går man tillväga?


 

Skapa en Facebooksida för företag


Att skapa en företagssida på Facebook är helt gratis. Däremot kostar det om du vill annonsera för att nå fler personer. Facebook har tagit fram väldigt fina guider hur man går tillväga för att starta upp de konton man behöver steg för steg.


starta upp facebookkonto för företaget

Är du fortfarande osäker på om ditt företag behöver en Facebook-sida? Låt mig förklara varför det är så viktigt!


Möjligheter med Facebook

 • Ökad Synlighet: Med över 2,8 miljarder månatliga aktiva användare är Facebook en plattform där du verkligen kan öka din räckvidd.

 • Kundengagemang: Det är en utmärkt plats för att engagera dina kunder genom inlägg, kommentarer och delningar.

 • Marknadsföring: Facebooks annonsverktyg är kraftfulla och erbjuder många sätt att rikta annonser till din målgrupp.

 • Insikter: Du får tillgång till värdefull data om dina följare och hur de interagerar med ditt innehåll.

 • Trovärdigt: En välskött Facebook-sida kan öka ditt företags trovärdighet och ge en professionell image. Många använder även Facebook för att snabbt komma i kontakt med ett företag och förväntar sig svar.


Varför du som företagare bör ha en Facebooksida


Facebook är inte bara för stora företag med stora budgetar. Det är en plattform som är tillgänglig och användbar för företag i alla storlekar och branscher. Oavsett om du är en frisör, restaurangägare, coach eller driver en webbshop, kan en Facebook-sida:

 • Förbättra din kundservice

 • Driva trafik till din hemsida

 • Hjälpa dig att bygga en lojal kundbas


Om du är seriös med att växa ditt företag och nå ut till en större publik, är en Facebook-sida inte bara "bra att ha" - det är ett måste. Så om du inte redan har en, är det dags att skapa din företagssida på Facebook nu!


 

Skapa Instagram för företaget


Även Instagram är gratis, men som alltid.. när något är gratis är det du som är produkten. Dvs, Instagram som drivs av Meta får in pengar genom att du spenderar tid på deras plattform och tar del av annonser som andra företag betalat för. Kanske du även själv använder Instagram för att skapa annonser för ditt företag. Då kostar det.


Men som sagt att skapa ett företagskonto är gratis och det gör du enkelt via appen! Här hittar du mer information om hur du går tillväga med Instagrams egen guide.


Instagram för företag

Möjligheter med Instagram


Visuell Marknadsföring: Instagram är en visuell plattform som låter ditt företag uttrycka sig genom bilder och video, vilket är perfekt för att visa upp produkter eller tjänster och bygga relationer med dina kunder.


Direkt Kontakt med Följare: Funktioner som Stories och Direktmeddelanden gör det enkelt att interagera med din målgrupp på ett personligt sätt.


Målinriktad Reklam: Precis som Facebook, erbjuder Instagram detaljerade målgruppsinställningar för dina annonser.


Insikter och Analys: Du får tillgång till värdefull statistik som hjälper dig att förstå din målgrupp bättre.


Bygga Varumärke: Instagram är utmärkt för att bygga ditt varumärke och skapa en enhetlig och attraktiv visuell identitet.

Koppla samman Instagram och Facebook för företag


Du kommer vilja koppla samman Instagram och Facebook för att kunna få det mesta av dessa sociala medier. Båda ägs av Meta och genom att skapa en koppling kommer du kunna skapa anonser som går ut på båda plattformar, du kommer kunna schemalägga både Facebook och Instagraminlägg och mycket mer.


 

Starta upp Google My Business för företag


Google My Business är inte bara för stora företag eller de i särskilda branscher. Det är ett verktyg som alla företag bör utnyttja, oavsett om du är en frisör, restaurangägare, kiropraktor eller coach. Med Google My Business kan du:

 • Förbättra din sökbarhet på Google

 • Ge potentiella kunder all den information de behöver för att välja just ditt företag

 • Bygga en professionell och trovärdig online-närvaro


google my business så startar du upp

Möjligheter med Google My Business

 • Lokal Synlighet: När någon söker på Google för en tjänst eller produkt nära dem, är det din Google My Business-profil som kommer att visas. Detta är guld värt för lokal marknadsföring.

 • Kundrecensioner: Kunder kan lämna recensioner direkt på din profil, vilket bygger förtroende och trovärdighet.

 • Öppettider och Kontaktinformation: Du kan enkelt uppdatera din företagsinformation som adress, öppettider och telefonnummer.

 • Inlägg och Uppdateringar: Du kan posta nyheter, erbjudanden och evenemang direkt på din profil, vilket håller dina kunder uppdaterade.

 • Insikter: Få värdefull information om hur folk hittar ditt företag och interagerar med din profil.

Om du vill maximera din synlighet på Google, bygga kundförtroende och göra det enkelt för folk att hitta och kontakta ditt företag, då är Google My Business inte bara "bra att ha" – det är ett måste. Så om du inte redan har en uppdaterad Google My Business-profil, är det dags att skapa eller uppdatera den nu!

 

Google Digitalakademin - Sociala medier i praktiken


Vill du få fler tips och råd om hur du som företagare praktiskt sköter dina egna sociala medier? Då kan jag tipsa om denna föreläsning jag gjorde tillsammans med Google Digitalakademin. Här ger jag dig en massa råd och tips om hur du som företagare lyckas på sociala medier.


Linda Granberg - Google för sverige

Under 2021 var Google ute på en virtuell turné genom alla Sveriges 21 län och utbildade 21 000 företagare i hur man tar sitt företag online. Dessa föreläsningar kan du nu ta del av på Google Digitalakademin och fortsätta boosta din egen kunskap inom marknadsföring. Se mer här
 

Skapa mallar för sociala medier och mer med Canva


Canva, detta superverktyg som totalt vände upp och ner på möjligheten att marknadsföra sitt företag på ett proffsigt sätt. Detta användarvänliga verktyg är som en skattkista fylld med designmöjligheter, perfekt för dig som vill ta din företagskommunikation till nästa nivå.


kom igång med canva för företag

Möjligheter med Canva

 • Enkelt och Intuitivt: Canva är så enkelt att även en nybörjare kan skapa professionella designs.

 • Mallar: Det finns tusentals mallar att välja mellan, allt från visitkort och flyers till sociala medie-inlägg.

 • Bildbank: En enorm bibliotek av bilder, ikoner och illustrationer är bara ett klick bort.

 • Anpassningsbart: Du kan enkelt anpassa färger, typsnitt och layouter för att matcha ditt varumärke.

 • Samarbete: Funktioner för att samarbeta med teammedlemmar gör det enkelt att få feedback och göra ändringar i realtid.

Varför en Grafisk designer är en bra investering


Innan du dyker in i Canva-världen, överväg att ta hjälp av en professionell grafisk designer för att skapa en grundläggande grafisk profil för ditt företag. Varför? En konsekvent och genomtänkt grafisk profil hjälper dig att:

 • Skapa igenkänning

 • Bygga förtroende

 • Undvika en spretig visuell kommunikation

När du har en solid grafisk profil kan du använda Canva för att skapa allt från marknadsföringsmaterial till sociala medie-inlägg, samtidigt som du håller en enhetlig och professionell stil. 

Saknar du någon länk? Du kan alltid höra av dig till mig på info@digitallyftet.com så hjälper jag dig hitta rätt.


TIPS - jag delar även med mig av tips och trix på mina sociala medier varje vecka, börja följa redan nu så du inte missar något! Du hittar min Instagram här Dessutom kan du anmäla dig för mitt nyhetsbrev med smarta marknadsföringstips och råd för dig som är företagare, det gör du på startsidan av min hemsida


bottom of page