top of page
 • Skribentens bildLinda Granberg

Bli mer bekväm framför kameran

Hej företagare! 👋 Tycker du också att det där med att stå framför kameran och skapa innehåll för dina sociala medier känns jobbigt och obekvämt? Vill du också bli mer bekväm framför kameran? Jag förstår hur du känner dig MEN här är grejen: Det behöver inte vara så komplicerat. I den här bloggposten ska vi dyka ner i några konkreta tips som kommer att göra dig till en riktig naturbegåvning framför kameran. Så häng med!


bli mer bekväm framför kameran

Varför är det viktigt att vara bekväm framför kameran?

Varför är det ens viktigt att vara bekväm framför kameran? Jo, i en digitaliserad värld där allt fler söker information och inspiration online, är video ett fantastiskt sätt att nå ut till din målgrupp. Det är som att bjuda in dem till ditt vardagsrum. Det skapar en personlig koppling och gör att ditt budskap verkligen går hem. När du känner dig bekväm kan du slappna av och verkligen visa ditt rätta jag.


Som egenföretagare är vi ofta ensamma eller få i våra företag och vi måste själv axla rollen som säljare. Detta kan dock kännas överväldigande om man inte är van att synas på nätet men det finns många goda anledningar att öva på detta.


5 goda anledningar att skapa videos som företagare

 1. Personlig koppling: När du visar upp dig själv och ditt företag på ett personligt sätt, skapar du en starkare relation till dina kunder. Det blir lättare att bygga förtroende och lojalitet.

 2. Ökad synlighet: Videoinnehåll har en tendens att engagera mer än text och bilder. Detta kan leda till högre räckvidd och fler interaktioner på dina sociala medier, vilket i sin tur kan öka din försäljning och kundbas.

 3. Tydligare budskap: Genom att använda video kan du förmedla ditt budskap på ett mer nyanserat och tydligt sätt. Det blir enklare att förklara komplexa koncept eller visa upp produkter och tjänster i detalj.

 4. Konkurrensfördel: Många företagare är fortfarande tveksamma till att använda video, vilket ger dig en möjlighet att sticka ut från mängden. Det kan vara det som särskiljer dig från dina konkurrenter.

 5. Flexibilitet: Videoinnehåll kan användas på flera olika plattformar och i olika format. Det kan vara allt från en snabb Instagram story till en längre YouTube-video. Det ger dig stor flexibilitet i din marknadsföring.


bli mer bekväm framför kameran

Förberedelser och tekniker för att bli mer bekväm framför kameran

Okej, nu när vi har klargjort varför det är viktigt, låt oss prata lite om förberedelser. Du behöver inte den senaste och dyraste kameran, till och med en halvbra smartphone kan göra underverk. Och gällande bakgrunden, håll det enkelt. En neutral vägg eller en enkel inredning fungerar fint. När det kommer till att faktiskt slappna av framför kameran, är andningstekniker och kroppsspråk dina bästa vänner. Ta djupa andetag och sträck på dig. Jag tycker även att man har en förmåga att se lite sur ut på video om man håller ett neutralt uttryck så le gärna när du filmar dig själv. Det kan kännas onaturligt men ser väldigt fint ut!


 1. Förberedelse är nyckeln: Innan du ställer dig framför kameran, ta några minuter att gå igenom vad du ska säga eller göra. Detta minskar nervositeten och gör att du känner dig mer säker.

 2. Öva, öva, öva: Ju mer du övar, desto mer naturlig kommer du att känna dig. Börja med att filma dig själv i en trygg miljö, titta på inspelningen och filma tills du känner dig nöjd eller åtminstonde kan acceptera videon. Ingen kommer älska att se sig själv på film i början men man vänjer sig!

 3. Var dig själv: Försök inte att vara någon du inte är. Människor uppskattar äkthet, och det kommer att märkas om du inte är bekväm med den persona du försöker framställa.

 4. Ta djupa andetag: Om du känner dig nervös, ta några djupa andetag innan du börjar. Det hjälper dig att slappna av och fokusera bättre.

 5. Tänk på din målgrupp: Istället för att fokusera på dig själv, tänk på de personer som kommer att se din video. Vad vill du att de ska ta med sig? Detta skiftar fokus från din egen nervositet och gör att du känner dig mer målmedveten.


bli mer bekväm framför kameran

Planering av innehåll och övning

Innan du trycker på inspelningsknappen, ha en plan. Vet vad du vill säga och hur du vill säga det. Ett litet manus eller några stödord kan vara guld värda. Och kom ihåg, övning ger färdighet. Ju mer du gör det, desto mer naturlig och bekväm kommer du att känna dig.


Jag skriver ofta ner vad jag ska säga i videon och sedan filmar jag. Ibland flera gånger. Jag klipper bort pauser och felsägningar. Det går snabbt och enkelt med smarta mobilappar, mer om vilka jag använder kommer i ett eget blogginlägg inom kort så håll utkik!


 • Innan du sätter igång med att filma, ta dig tid att göra en ordentlig research. Vad är det din målgrupp vill se? Vilka ämnen är aktuella och relevanta för dem? Detta hjälper dig att skapa innehåll som faktiskt engagerar.

 • Skriv ett manus där du klargör vad du ska säga och i vilken ordning. Infoga nyckelord och fraser som är viktiga för ditt ämne och din målgrupp.


Kort och gott, var dig själv!

Slutligen, och det här är kanske det viktigaste av allt: Var dig själv. Du och din personlighet är dina största tillgångar. När du är dig själv, kommer du inte bara att känna dig mer bekväm, men du kommer också att skapa en äkta koppling med din publik.


Stort lycka till och håll utkik efter fler tips och trix för hur du marknadsför ditt företag på sociala medier och webb! På Instagram delar jag med mig av praktiska tips och trix flera gånger per vecka så börja följa mig redan nu så du inte missar något.


Fler tips och trix för dig som är företagare och vill marknadsföra ditt företag:


34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page